Arama

İyi Bir Oyun Monitörü Nasıl Seçilir

9 ay önce

Donanım söz konusu olduğunda, özellikler, karmaşık terimler ve arzu denilen o soyut şeylerle ilgiliyiz

İyi Bir Oyun Monitörü Nasıl Seçilir

Donanım söz konusu olduğunda, özellikler, karmaşık terimler ve arzu denilen o soyut şeylerle ilgiliyiz. İyi bir monitör seçmek, iyi bir bilgisayar seçmek kadar teknik özelliklere sahip olmayabilir. Ancak bu, bunaltıcı olmayacağı anlamına gelmez.

Oyun oynamak için yeni bir monitör satın alırken kendinize sormanız gereken 7 temel soruya bir göz atalım.

Boyut ve En Boy Oranı Önemli mi?

İdeal monitör üç şeye bağlıdır: ne kadar alana sahip olduğunuz, ne tür oyunlar oynayacağınız ve en basitinden tercihiniz.

Genel olarak konuşursak, 24 ve 32 inç arasındaki monitörler, genel oyun kullanımı için en iyisidir. Bunun nedeni, anlık kararlar için gerekli göz hareketi miktarını azaltmak için nişancı oyunları ve diğer rekabetçi oyunları oynamak için nispeten küçük bir ekrana sahip olmanın aslında ideal olmasıdır.

Kalite açısından, daha sonra ele alacağımız PPI'ye (veya inç başına piksele) dikkat etmek istersiniz.

Hangi Çözünürlük?

Çözünürlük değeri doğası gereği boyuta bağlıdır. 24 inç 1080p ekran, inç başına daha fazla piksele (yine PPI olarak bilinir) sahip olacağı göz önüne alındığında, 32 inç 1080p ekrandan daha iyi görünür.

Genel bir kural olarak, 90 PPI'nin üzerinde olması idealdir. Bu, 24 inçte en az 1080p, 32 inçte 144p ve daha büyük herhangi bir şeyde 4k isteyeceğiniz anlamına gelir.

Ancak 90 PPI'nin üzerine çıkmaktan korkmayın, herhangi bir ek çözünürlük piksel sayınızı, PPI'nizi artıracak ve genel görüntü kalitesini iyileştirecektir.

Hangi Şekil: Kavisli, Ultra Geniş veya Standart?

Çoğu oyuncu için standart bir 16:9 ekran idealdir. Bunun nedeni, monitör üretimi için endüstri standardı olduğu göz önüne alındığında, çoğu oyunun bu oran için optimize edilmesidir.

16:9, rekabetçi oyunlar oynayanlar veya standart bir oyun deneyimi arayanlar için harika bir seçim olacaktır.

Ancak özel bir şey arayanlar için ultra geniş ve kavisli monitörler yeni bir şey sunabilir. Bunun nedeni, daha geniş en boy oranının çok daha sinematik bir görünüme yol açabilmesidir. Bu da, bu monitörleri genellikle RPG'ler veya simülatörler gibi geniş manzaralara sahip sürükleyici oyunlar için daha uygun hale getirir. Bununla birlikte, standart bir monitörden çok farklı olduğu için bu monitörleri ilk kez kullandığınızda bir öğrenme eğrisi olabilir.

Hangi Yenileme Hızı?

Oyun söz konusu olduğunda, yenileme hızı inanılmaz derecede önemlidir! Bunun nedeni, yenileme hızının, monitörünüzün yeni bir görüntüyü ne sıklıkta görüntüleyebileceğini belirlemesidir; bu nedenle, bunu esas olarak saniyedeki maksimum kare sayısı olarak düşünebilirsiniz.

Oyun söz konusu olduğunda, daha yüksek yenileme hızları neredeyse her zaman daha iyidir. Ancak, 144Hz'i geçmeye gerçekten değmez. Bu nedenle, bir oyun monitörü arıyorsanız, en iyi seçeneğiniz 120Hz veya 144Hz'lik bir monitöre gitmektir.

Hiç yüksek yenileme hızına sahip bir monitör denemediyseniz, bunların oyununuz üzerindeki etkisini hafife alabilirsiniz. Ekstra çerçeveler göz önüne alındığında, Apex Legends gibi FPS oyunlarında çok daha iyi nişan alma ve tepkiler elde edebileceksiniz. Lafı açılmışken, Apex'te yükselmek istiyorsan, neden sana yardım etmesi için biraz Apex Boosting almıyorsun, hatta Heirloom Skins'li Apex Hesabı almıyorsun?

Tepki süresi, yenileme hızına benzer başka bir özelliktir. Ancak bu, monitörün piksel düzeyinde ne kadar hızlı renk değiştirebileceğini belirler. Burada 5 ms veya daha azını hedeflemek istiyorsunuz.

Adaptive Sync Nedir?

Uyarlanabilir senkronizasyon, temel olarak grafik kartınız ile ekranınız arasındaki yenileme hızlarını senkronize eder. Bu, iki cihazın yenileme hızları senkronize olmadığında ortaya çıkan bir kusur olan "ekran yırtılmasını" durdurur.

Monitörde uyarlamalı senkronizasyon türü olarak genellikle AMD FreeSync'in Nvidia G-Sync'ini bulacaksınız. Her ikisi de donanımınızdan bağımsız olarak iyi çalışmalıdır, ancak grafik kartınızla aynı markayı kullanmanız marjinal olarak daha iyi sonuçlar verecektir.

Yüksek Dinamik Aralık nedir?

Bir monitörde mümkün olan en karanlık ve en parlak ışığı alırsanız, bu dinamik aralığınızı oluşturacaktır. Pek çok modern monitör, özellikle 4K monitörler artık, esas olarak monitörün daha parlak ve daha koyu karanlıklar üretmesine olanak tanıyan Yüksek Dinamik Aralık ile paketlenmiştir.

Dinamik aralık, ekran türünden de etkilenebilir; bundan sonra bakacağız.

LED mi OLED mi?

Oyun söz konusu olduğunda, yenileme hızından (veya çok fazla $$$) ödün vermek istemediğiniz sürece LED'e bağlı kalmanız gerekecek. Bunun nedeni, mevcut OLED ekranların çoğunun ortalama 60Hz civarında olan daha yavaş yenileme hızlarına sahip olmasıdır.

Bununla birlikte, söz konusu OLED ekranlar, gerçek siyahlar sağlayabildikleri için genellikle çok daha yüksek bir dinamik aralığa sahiptir. OLED, derin siyahlar elde etmek için pikselleri tamamen kapatır.

Sonuç olarak, çok paranız yoksa, oyun oynamak için bir OLED monitör almanızı tavsiye edemeyiz. Bunun tek istisnası, yalnızca fantezi RPG'leri, yönetim oyunları, görsel romanlar ve benzerleri gibi yüksek çerçeve hızları gerektirmeyen oyunlar oynamanızdır.

Super Admin
Super Admin

2015 yılından bu yana web yayıncılığı ile ilgilenen Hande, WordPress ve Php programlama dili fanatiğidir. Yaklaşık 8 yıldır teknoloji, internet ve programlama hakkında Türkçe içerikler üretmeye devam ediyor.

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

Yorumlar